De Stadsraad Domburg vindt dat in het kader van het vooroverleg niet alleen de verplichte overheidsinstanties betrokken moeten worden bij dit bouwplan. De gemeente acht een uitgebreider vooroverleg evenwel niet nodig, aangezien het hier de toetsing betreft aan voorwaarden (van de wijzigingsbevoegdheid) die al onherroepelijk zijn geworden bij vaststelling door de gemeenteraad in het bestemmingsplan ‘Buitengebied Veere’ uit 2013. Wij vinden dat in onderhavige aanvraag de impact groter is dan bij de bouw van het landhuis Duinvliet in Hoogduin in Domburg, waar wel een breed vooroverleg is gehouden. Een breed participatief vooroverleg met betrekking tot het bouwplan van Landgoed Duinwijck had ons inziens gehouden moeten worden.
Stadsraad Domburg vindt het onjuist om de bestemming van landbouwgrond te wijzigen in landgoed (met bouw van een groot landhuis). Het is een kwetsbaar gebied dat dicht tegen de Manteling aan grenst en hoge cultuur/natuur historische waarde heeft. Bovendien tast het bouwen van landhuizen het open landschap tussen Oostkapelle en Domburg aan. Dat gebied moet niet gevuld gaan worden met landhuizen/bewoning, maar zoveel mogelijk moet de huidige bestemming gehandhaafd worden. Dit past ook in de uitgangspunten van de Omgevingsvisie Veere 2047. Daar is het gebied tussen Domburg en Oostkapelle aangemerkt als ‘Open gebieden inclusief zichtlijnen vanaf bijvoorbeeld de duinen en over het Veerse Meer’. De omvang van de te bouwen woning is buiten proportioneel voor een enkele familiewoning en de Stadsraad Domburg is bevreesd omtrent de feitelijke aanwending van de woning in de toekomst. Het hoofdgebouw en de overige gebouwen bieden mogelijkheden om in de toekomst een recreatieve invulling te krijgen In onderhavige geval adviseert de Stadsraad Domburg om de bouwvergunning voor beperkte duur te verlenen (ter voorkoming dat met de inrichting/bouw pas vele jaren later wordt aangevangen/uitgevoerd) en dat de vergunning niet overdraagbaar is aan een derde (oftewel indien het onroerend goed wordt verkocht door huidige aanvrager, de bouwvergunning vervalt). Dit ter voorkoming dat een derde het project gaat uitvoeren met andere bedoelingen dan de huidige aanvrager.
Stadsraad Domburg is van mening dat bij een eventuele bouw de ingang voor het woonhuis niet vanaf de Bijenkotsweg maar vanaf de Zuiverseweg wordt gesitueerd. En wel over het eigen terrein van aanvrager in het verlengde van de toegangsweg die nu voor de boerderij bestaat, die al in eigendom is bij aanvrager. De Bijenkotsweg is te smal voor periodiek verkeer. Ook het eventuele bouwverkeer dient vanaf de Zuiverseweg direct in het perceel toegang te krijgen en niet via de Bijenkotsweg.